Totul despre Caligrafie, arta scrisului frumos de mână

ghid-despre-caligrafie

Chiar dacă astăzi scrisul de mână este înlocuit tot mai des cu cel pe calculator, tabletă sau telefon, caligrafia clasică încă se mai face simțită, mai ales printre pasionați. Caligrafia, la fel ca și pictura sau muzica, este o artă. Mai precis, arta vizuală și desprinderea de a scrie frumos de mână prin poziționarea armonioasă a unor cuvinte care să demonstreze integritate, ritm și creativitate, dar și să aibă ceva din stilul original caligrafic redat.

Caligrafia îți permite să creezi opere de artă prin aranjarea unor simboluri pe hârtie într-un mod deosebit cu ajutorul unui instrument de scris, folosind anumite abilități și tehnici, care țin cont de un set de reguli geometrice și de design.

Dacă ești pasionat de caligrafie sau vrei să afli mai multe despre această artă, ți-am pregătit un ghid complet despre caligrafie, cu istoria sa, tipurile de caligrafie, dar și de ce ai nevoie ca să practici arta scrisului frumos. În plus, avem pentru tine idei de cadouri inedite cu seturi de caligrafie de lux, inspirate din vremurile de aur de altădată!

Mică istorisire a caligrafiei

Cuvântul „caligrafie” vine din limba greacă, de la cuvântul „kalligráphia”, unde „kalli” înseamnă frumos iar „gráphia”, scris. Prin urmare, caligrafia reprezintă, pe scurt, scrisul frumos.

Unde și când a apărut scrisul – Etapele dezvoltării

Scrisul, una dintre cele mai vechi și importante metode de comunicare umană a cunoscut diferite forme și dezvoltări de-a lungul timpului. În toate civilizațiile, scrisul a pornit ca o modalitate de înregistrare a sunetelor, silabelor și cuvintelor pe un suport, prin intermediul anumitor semne sau simboluri.

Epoca bronzului este cunoscută ca fiind perioada când este inventată scrierea, iar primele sisteme de scriere a limbii, nu doar a cifrelor, apar în Mesopotamia din jurul anului 3000 î.Hr., sub formă de scriere cuneiformă (sumeriană), în Mesoamerica în 600 î.Hr., hieroglifele mayașe (glifele mayașe), iar în China în anul 2700 î.Hr., caracterele chinezești.

Scrierea cuneiformă, considerată prima scriere din lume, a fost inventată de sumerieni care au început de la desenarea unor imagini, pe care le-au transformat mai apoi în simboluri în formă de cuie sau ace, săpate în piatră sau imprimate pe tăblițe de ceramică sau lut.

scrierea-cuneiforma-in-piatra

Scrierea cuneiformă în piatră – Sursa foto: sancient.eu

Hieroglifele mayașe au fost aduse la viață de civilizația mayașă, care folosea logograme și glife, pictate pe ceramică, pereți și hârtie. Unele logograme erau sculptate în lemn sau piatră și modelate în stuc, iar apoi pictate.

Scrierea chineză a fost dezvoltată în Nordul Chinei sub forma unor ideograme, semne picturale care mai sunt folosite și azi în alfabetul chinezesc. Ca și instrumente, chinezii foloseau penelul și cerneala, fie pe materiale moi sau pe materiale mai neobișnuite (os, bronz, carapace de broască țestoasă). Chinezii sunt cei care au pus bazele caligrafiei ca artă.

Primul alfabet este alfabetul ugaritic, cu o scriere cuneiformă, inventat în jurul anului 1300 î.Hr. în Ugarit, Siria, urmat de alfabetul fenician, cu aproximativ 200 de ani mai târziu.

alfabetul-ugaritic

Alfabetul ugaritic – Sursa foto: crewsproject.wordpress.com

Aceste două alfabete au trecut, în timp, de la o formă picturală la una tot mai convenționalizată, și astfel, a luat naștere alfabetul grecesc, din care s-au dezvoltat mai multe alfabete folosite în Europa și Orientul Mijlociu, inclusiv chirilic și latin, cunoscut și ca alfabetul roman (fiind folosit prima dată de către romani).

În Europa, scrisul pare să dateze din jurul anului 4000 î.Hr, dovadă fiind Tăblițele de la Tărtăria, descoperite la Tărtăria în județul Alba, România.

Limba română, a fost așadar inspirată din alfabetul grecesc și roman, fiind predominată de alfabetul chirilic și latin, iar acesta din urmă a fost declarat alfabetul oficial în perioada domnitorului Al. I. Cuza, care a cunoscut cu trecerea timpului diverse schimbări, ce au dus la limba română oficială de azi.

Caligrafia azi

Odată cu dezvoltarea diverselor forme de alfabet, conservarea cuvintelor prin simboluri a trecut la înregistrarea alfabetului pe papirus, pe care romanii îl denumeau „volumen” și îl foloseau la scrierea cărților, documentelor legale sau scrisorilor.

În secolul XV a fost inventat printul, iar popularitatea acestuia a condus la o nouă eră: reproducerea mecanică a scrisului. Dezvoltarea sa a continuat până la apariția digitalizării, care a adus binecunoscutul scris online, metodă pe care o folosim tot mai des astăzi pentru „imprimarea” cuvintelor.

caligrafia-azi

Aceste etape nu au făcut caligrafia să dispară, cu ajutorul tehnologiei, caligrafia a cunoscut o etapă de modernizare la finalul secolului 19, iar Edward Johnston este recunoscut ca fiind părintele caligrafiei moderne. În prezent, aceasta își găsești diverse utilizări. Printre cele mai populare sunt designul grafic, pictura, hărțile, invitațiile, documentele legale sau chiar imagini animate pentru filme – toate create pe calculator, tablete grafice sau telefoane.

Instrumentele de scris de-a lungul timpului

La fel ca și scrisul, instrumentele de scris au cunoscut și ele multiple modificări de-a lungul istoriei. Cele mai utilizate și cunoscute ustensile de scris sunt:

– Penele de gâscă, înmuiate în cerneală și folosite pe o suprafață plană, înainte de secolul 19

– Tocurile de scris, inventate în timpul secolului 19, aveau penițe de metal sau oțel, care trebuiau scufundate în cerneală pentru a putea scrie

– Stilourile cu pompiță, primul toc rezervor din lume a fost inventat de Petrache Poenaru în 1827, care elimina zgârieturile pe care penițele anterioare le făceau pe hârtie și scurgerile de cerneală care pătau, având un flux continuu de cerneală. Stiloul pe care îl știm azi a fost mai târziu dezvoltat de americanul Lewis Edson Waterman

– Pixurile au fost oficial lasante în jurul anilor ‘40 de către jurnalistul Laszlo Biro

– Stilourile marcatoare au fost introduse pentru prima oară în Japonia, iar scopul lor este de a evidenția textul

pana-antica-de-scris

Pană de gâscă pentru scris

Caligrafia tradițională vs. caligrafia modernă

Caligrafia tradițională

Dacă apreciazi vechea caligrafie și vrei să o înveți, trebuie să știi că aceasta are un set de reguli destul de exacte, pe care e nevoie să le stăpânești la finalul lecțiilor. Cel mai important aspect este să știi elementele de bază ale fiecărui stil tradițional (cum este cunoscutul scris Copperplate) și alfabet caligrafic, de care să ții cont când dezvolți o nouă lucrare: simbol, integritate, ritm, armonie, tradiție și creativitate.

Desigur, așa cum subliniază ultimul element, este permis să vii cu stilul personal, pentru că, până la urmă fiecare lucrare caligrafică este o creație unică, însă, aceasta are la bază aceeași tehnică ca a oricărei persoane care studiază caligrafia tradițională.

Caligrafia modernă

Caligrafia modernă face referire la orice tip de scris de mână caligrafic opus față de cel tradițional. Aceasta este o caligrafie artistică, mult mai permisibilă și expresivă față de caligrafia tradițională, pentru că nu te constrânge să ții cont de niște reguli strice, ci îți oferă o mai mare libertate de a-ți pune imaginația și creativitatea la bătaie prin a îmbina într-un mod unic diverse stiluri de caligrafii.

O altă caracteristică a caligrafiei moderne este accesibilitatea. Găsești o mulțime de idei, sfaturi practice și exercitii de caligrafie în cărți și cursuri din domeniu, dar și pe internet, în comunități online de caligrafi și artiști.

caligrafie-artistica-moderna

Caligrafie artistică modernă

Cele mai importante tipuri de scris de mână frumos

Arta scrisului frumos s-a dezvoltat în mai multe părți ale lumii și în perioade diferite de timp. În funcție de aceste două constante, dar și de instrumentele de scris folosite, putem clasifica caligrafia după cum urmează:

1. Caligrafia occidentală

Este întâlnită, după cum și numele ne spune, în țările vestice. Ea folosește alfabetul latin, dar și elemente caligrafice din alfabetul chirilic și grec, opusul țărilor estice, unde predomină caligrafia chineză, turco-arabică sau indiană.

Ustensilele de scris folosite în caligrafia occidentală sunt stilourile și tocurile cu penițe cu capete rotunde sau plate, alături de cerneală pe bază de apă și hârtie de înaltă calitate sau pergamente, iar cuțitul era folosit pentru a șterge greșelile. Țările vestice urmează regulile strice și modelele geometrice ale caligrafiei tradiționale.

penita-de-stilou

2. Caligrafia din Asia de Est

Aceasta aduce împreună stiluri caligrafice din China, Japonia, Coreea și Vietnam. În funcție de momentele istorice importante din fiecare țară, caligrafia din Asia de Est cuprinde stiluri destul de variate, dintre care Kai este cel mai des folosit și recunoscut ca stil oficial al caligrafiei.

Instrumentele de scris folosite sunt special create în China și cam aceleași pentru întreaga regiune: hârtie, penițe și tocuri, patru greutăți pentru a ține hârtia nemișcată, dar și un suport cu grile, care îi ajută pe studenți să obțină dimensiunea corectă a cuvintelor și să le plaseze corespunzător în pagină.

3. Caligrafia din Asia de Vest

Asia de Vest îmbrățișează și ea scrisul caligrafic. În India, există două mari stiluri caligrafice, Kharosti and Brahmi, în Nepal, stilul Ranjana, care are o mare contribuție la textele budisite, în Tibet, stilul tibetan, folosit în lumea religioasă, chiar și de Dalai Lama, iar în Thailanda, stilul sanscrit, care este folosit și pe steagul personal al membrilor familiei regale pentru a înfățișa inițiala fiecăruia.

În această regiune, instrumentele pentru caligrafie erau la început frunzele de palmier, care s-au păstrat până azi, dar au fost introduse și stilourile sau markerele speciale.

caligrafie-asia-de-est

4. Caligrafia islamică

Un alt model de scris de mână deosebit care trebuie amintit este caligrafia islamică, pe care musulmanii o consideră una din cele mai apreciate expresii ale artei și reprezintă pentru ei limbajul lumii spirituale. Datorită importanței crescute pe care o are, caligrafia islamică s-a dezvoltat odată cu religia și limba arabă și a cunoscut numeroase stiluri, Nasta’liq fiind cel mai răspândit.

Cele mai importante ustensile folosite în cazul caligrafiei islamice sunt briceagul; amakta, o mică placă plană pe care se poziționa stiloul de trestie și foarfece pentru tăierea hârtiei.

Din ce este format un set de caligrafie?

Dacă te întrebi de ce ai nevoie ca să practici arta scrisului frumos, în primul rând, trebuie să te echipezi cu ceva timp și răbdare pentru a exersa cât mai mult, ca să desprinzi anumite abilități specifice unei caligrafii reușite. Pasiunea și curiozitatea le ai deja, așa că ceea ce mai rămâne ca să începi este un set de caligrafie, cu câteva rechizite esențiale.

Pentru a putea învăța mai rapid și mai ușor, alege de la început seturi de scris de calitate, mai ales că acestea sunt destul de accesibile.

1. Instrumente de scris

Instrumentele de scris sunt elemente esențiale de care ai nevoie atunci când începi să înveți arta caligrafiei, pentru că ele dictează corectitudinea execuției semnelor grafice.

Majoritatea pasionaților folosesc stilouri, dar, mai ales caligrafii care preferă scrisul artistic aleg diverse pixuri și creioane speciale pentru a da mai multă expresivitate lucrării lor.

Alege instrumentul de scris cel mai potrivit stilului caligrafic pe care vrei să-l înveți, dar și cel cu care te simți cel mai confortabil și, extrem de important, cel cu care nu ești nevoit să apeși pe hârtie, pentru că riști să strici atât hârtia, dar și instrumentul. Iar în cazul în care ești stângaci, nu-ți face griji, există și instrumente de scris special create pentru stângaci.

set de scris vintage

Instrumente pentru scrisul caligrafic

Penițe de scris

Penițele de caligrafie sunt caracterizate de un unghi care influențează grosimea semnelor reprezentate. Majoritatea penițelor moderne au un vârf ascuțit și fin și sunt foarte flexibile, ceea ce face ca lierele să pară atât de interesante.

Există o varietate foarte mare de vârfuri, dar pentru început poți să-ți alegi 2-3 modele până când devii confortabil cu ele. De obicei, sunt recomandate pentru începători penițele foarte fiabile și robuste. Dacă unghiul peniței este spre dreapta, atunci penița este destinată dreptacilor, iar penițele îndreptate contrat, stângacilor.

E bine să știi că penițele stilourilor au nevoie să fie ascuțite din când în când, pentru ca acestea să nu zgârie hârtia.

Toc

După ce ți-ai ales penița, vei avea nevoie și de toc, instrumentul de scris lunguieț, din plastic, lemn sau metal, la capătul căruia trebuie să așezi penița. Cel mai bine e să alegi un toc normal de scris, cel cu patru bucățele de metal ce fixează penița în toc, acesta fiind potrivit aproape pentru toate tipurile de penițe.

2. Cerneală

Ce urmează să adaugi la setul tău de scris este cerneală, fără de care nu ai putea să scrii. Alege o cerneală care să aibă o fluiditate optimă, pentru a nu obtura penița, ai grijă să fie rezistentă la lumină și la apă și permanentă.

3. Hârtie pentru caligrafie

Există și o hârtie specială pentru caligrafie, care, mai ales la început, o să ai nevoie să fie însoțită de un caiet de caligrafie. Alege o hârtie fină și ușor transparentă, pentru a-ți permite să vezi liniile de ghidaj de la caietul așezat dedesubt. În timp, treci la o hârtie mai groasă care nu este prea texturată, un bun exemplu fiind hartia pentru acuarele.

hartie-pentru-caligrafie

Hartie specială pentru caligrafie

Nu alege pentru caligrafie foile normale, deoarece în general, fie îngreunează penița să alunece sau chiar o agață, fie cerneală se scurge în cantitate prea mare pe foaie.

4. Ghiduri de caligrafie

Caligrafia, asemeni altor arte, implică o anumită disciplină, care are câteva reguli și ghidaje, care te vor ajuta în special să faci primii pași în lumea caligrafiei.

Alege o carte sau un mini-ghid care să-ți dezvăluie cele mai importante aspecte tehnice ale scrierii caligrafice, care sunt sunt formele și grosimile literelor, distanțele dintre ele, poziția corectă în care se ține instrumentul de scris sau modalitățile de scriere cursivă.

Pe lângă aceste instrumente, asigură-te că de fiecare dată când începi să scrii ai lângă tine un bol cu apă, o bucată de material curată și moale și un săpun ca să cureți noua peniță înainte de prima utilizare.

Ce instrumente de caligrafie putem oferi cadou?

Fie că e vorba de partenerul de viață, colegul de birou sau șeful tău, dacă știi pe cineva pasionat de caligrafie, sigur va fi încântat să-și completeze colecția retro cu încă un set vintage de scris inedit sau un accesoriu de caligrafie deosebit. Iată câteva idei de cadouri originale:

1. Seturi de caligrafie vintage cu pană, instrumente de scris regale

Setul retro cu pană de scris are farmecul și bogăția vremurilor îndepărtate și ne aduce aminte de instrumentele de scris din antichitate. Este cadoul perfect pentru pentru un birou de lux! Dăruiește-l șefului tău și sigur îl vei surpinde plăcut.

Pentru mai multe idei de cadouri potrivite șefului, avem pentru tine un Ghid de cadouri business care o să-ți impresioneze șeful.

În plus, atunci când nu sunt folosite, seturile de scris cu pană sunt și decorațiuni de birou inedite, care vor atrage toate privirile și aprecierea celor din jur.

2. Seturi de scris complete cu stilouri elegante de lux și accesorii retro

Un set retro elegant complet cu instrumente de scris de lux și accesoriile necesare este un cadou deosebit, pe care orice scriitor și-l dorește cu ardoare și visează în secret să-l primească.

Alege un set cu tot ce are nevoie ca să-și poată desfăta în voie simțul artistic: penițe, cerneluri și o călimară deosebită, ceară și instrumente de sigiliu, lupă, suport pentru stilou și unul pentru sugativă. Ca totul să fie plin de stil, optează pentru o cutie elegantă, cu finisaj în stil franțuzesc sau diverse imprimeuri care amintesc de epoci de aur.

Va fi un cadou cu o valoare inestimabilă, pentru care destinatarul îți va mulțumi la infinit!

3. Tocuri de scris cu rezerve de cerneală deosebite

Acest instrumente de scris vechi va fi un cadou special care va completa un birou elegant, decorat cu bun gust și va bucura orice persoană dragă, dar și colegii de la birou, pasionați de caligrafie.

Poți alege un toc de scris din lemn sau metal, dacă știi că destinatarului îi plac obiectele mai vintage, iar dacă preferă stilul modern, dăruiește-i tocuri dintr-un material mai sofisticat, cum este sticla de murano. Nu uita nici de suportul pentru instrumentul de scris și nici de călimara cu cerneală, care va surprinde plăcut dacă are un design deosebit.

4. Un set de penițe de caligrafie pentru colecția sa de stilouri

Un set cu penițe calitative transformă instrumentele de scris în unele premium, așa că e cadoul ideal pentru persoana care dorește să-și modernizeze tocurile mai vintage sau pur și simplu, are nevoie să-și schimbe penițele vechi.

Pentru mai multă diversitate, alege penițe de forme și dimensiuni diferite, din metal inoxidabil, care să-i permită scriitorului să le folosească la mai multe stiluri de caligrafie pentru o perioadă lungă de timp. Ține cont că există penițe atât pentru dreptaci, cât și pentru stângaci.

5. Pixuri de lux elegante

Dacă iubitul tău adoră caligrafia, dar e stilul său este unul business, atunci știi cât de importantă e pentru el imaginea, indiferent că vorbim de vestimentație sau accesoriile business.

Totul trebuie să arate impecabil, așa că pixurile de colecție sigur vor fi pentru el cadouri inedite. Va putea să semneze cu ele documente importante sau să-și ia notițe la întâlnirile de afaceri.

Ai nevoie de mai multe sugestii deosebite de cadouri pentru el? Inspiră-te din 25 de idei originale pentru bărbatul iubit!

6. Un jurnal retro, cu aspect medieval

Pe lângă instrumentele și accesoriile de scris, pentru ca un set de caligrafie artistică să fie complet, un scriitor mai are nevoie și de suportul de hârtie. Surprinde-l cu un jurnal retro, cu aspect medieval, pe care să exerseze cu măiestrie stilurile caligrafice preferate sau să-și aștearnă gândurile și dorințele personale.

Alege jurnalele din piele naturală, pentru că sunt foarte rezistent și cel care le primește va putea să le folosească pentru o perioadă mai lungă și să revină asupra lor de fiecare dată când va vrea să parcurgă din nou un anumit un stil caligrafic.

Unde găsești cele mai bune instrumente pentru caligrafie?

Dacă te-ai hotărât cu ce seturi de caligrafie îți completezi colecția sau pe care alegi să le faci cadou, sigur vrei să le și achiziționezi rapid. Cele mai bune locuri unde găsești instrumente de scris de calitate sunt magazinele online sau showroomurile specializate, magazinele de artă sau cele de cadouri.

MyMan te așteaptă cu o selecție rafinată de instrumente pentru caligrafie de lux, potrivite pentru toate gusturile și stilurile caligrafice.

Îți dorim un scris cât mai deosebit!

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.