Cum să-ți decorezi casa în stil vintage: cele mai inedite idei de decorațiuni

decoratiuni-pentru-casa-stil-vintage

Fie că abia te-ai mutat într-o casă nouă sau pur și simplu îți place să reîmprospătezi constant atmosfera, decorațiunile de inspirație vintage sau retro sunt cele mai potrivite să-ți complimenteze spațiul și să oferă acel plus de personalitate de care orice cămin are nevoie.

Descoperă mai jos o selecție specială de obiecte de decor retro sau de inspirație vintage, inedite, fie că alegi să le incluzi în living, dormitor sau alte încăperi ale casei.

living-in-stil-vintage

Ce semnifică stilul retro sau de inspirație vintage?

Farmec aparte, confort și puțină nostalgie sunt cuvinte cheie pentru stilul retro sau vintage. Decorațiunile vintage, care se găsesc destul de greu sau sunt moștenite din familie, sunt vechi de 20 până la 100 de ani, iar cele retro sunt mai accesibile și reprezintă reproduceri ale variantei originale sau vintage.

Obiectele de decor retro sunt inspirate de eleganța și bogăția designului perioadei ‘40-’70, care pare să nu demodeze niciodată, ba chiar e foarte căutat și apreciat în decorarea caselor de azi.

Cel mai mare avantaj al obiectelor de inspirație vintage este că se integrează ușor în orice decor, adaugând spațiului o frântură din istorie. Astfel, vechiul întâlnește noul și aduc împreună o declarație de stil.

Cum alegi decorațiunile în stil vintage pentru casa ta?

decoratiuni-retro

Atunci când alegi să-ți decorezi casa în stil vintage nu ai deloc o misiune ușoară, dar câteva sfaturi de bază îți pot ușura munca. Cele mai importante aspecte de care trebuie să ții cont sunt mărimea spațiului, culorile și desigur, personalitatea sa.

Ai grijă ca decorațiunile vintage să nu fie de dimensiuni prea mari în comparație cu restul, ca să nu produci un dezechilibru vizual, dar nici prea mici, ca să se piardă în decor. În materie de culori, optează pentru cele în culori neutre, cu texturi simple, florale sau geometrice, specifice acestui stil.

Poți alege obiecte care completează restul elementelor casei și reproduc împreună un design al epocilor trecute. Dar poți crea și un efect neașteptat, prin obiecte retro în contrast cu designul modern al casei, care combină perioade și stiluri diferite, unite totuși prin eleganță și bun gust.

Cele mai potrivite decorațiuni retro pentru living

Livingul este cea mai mare încăpere a casei, și, deci, locul unde poți armoniza o paletă largă de obiecte decorative. De la mobila inspirată de epoci apuse, până la elementele mici de decor, care amintesc de casa bunicilor, obiectele retro pot aduce un caracter puternic oricărui spațiu.

living-vintage

1. Mobilă de inspirație vintage, pentru un living din secole trecute

Fie că preferi mobila încărcată cu ornamente complexe, sau din contră, cea în linii drepte, simple, mobila retro conferă opulență și eleganță. De regulă, o găsești în culori neutre, nuanța cea mai des întâlnit fiind maro, care se asortează foarte ușor la aproape orice altă culoare.

Piesele retro sunt create din lemn masiv, care, pe lângă frumusețea aparte, au o rezistență de durată.

Poți să-ți îmbogățești livingul cu o piesă de mobilier în formă de barcă, care este nu doar un element deosebit de decor, dar are și un rol funcțional.

O replică a unui cufăr retro, plin de rafinament – se potrivește de minune în completarea canapelelor cu tapiserii din texturi fine, în culori regale, cum este vișiniul. Poți folosi cufărul și ca măsuță de cafea, pe care toți invitații o vor admira.

Dacă vrei să optezi pentru ceva mai simplu, atunci o masă în stil victorian va fi pe gustul tău. Este acel element de strălucire și lux, care iese în evidență oriunde îl așezi.

2. Șahurile de lux, decorațiunile perfecte pentru livingul rafinat

Șahurile de lux au un caracter vintage puternic și sunt pline de rafinament, mai ales dacă materialele alese sunt de cea mai înaltă calitate și lucrate atent în cel mai mic detaliu.

piese-set-sah-lux-din-lemn-si-metal

Piese șah de lux

Așează seturile de șah fie pe mobila principală, fie pe o măsuță separată, sau ai chiar opțiunea de a-ți alege șahul cu un model de tablă cu picior. Toate vor bucura ochii și mintea!

3. Globurile pământești și hărțile vintage, o scurtă incursiune în timp

Dacă apreciezi istoria și arta, globurile și hărțile de inspirație vintage nu au cum să-ți lipsească din casă.

Completează-ți colecția cu un glob pământesc inspirat din mitologii de care ești fascinat sau reproduceri ale unor cartografi renumiți, pe care îi apreciezi și știi că au creat artă de calitate.

harta-lumii-perioada-marilor-explorari-decoratiune-vintage

4. Statuete din bronz sau rășină – obiecte decorative luxoase

Statuetele decorative sunt ideale ca obiecte cu caracter vintage, fie că le încadrezi într-un design contemporan sau unul retro.

Alege o statuetă din bronz sau rășină, material foarte potrivit pentru obiectele de decor pentru că au un design elegant, dar și pentru că sunt rezistente în timp. Din fericire, găsești o multitudine de astfel de statuete, cu figuri importante ale istoriei, muzicieni celebri sau diverse elemente care amintesc de secole îndepărtate și prețioase.

Orice ai alege, vei avea un plus de lux în decorul livingului!

5. Machete, reproduceri și miniaturi ale trecutului

Machetele și reproducerile probabil ne conduc cel mai bine într-o eră apusă, mai ales cele atent executate, care ne redau cât mai precis modelele originale. Ne adâncesc în povești și ne invită la lectură. Iar dacă ești un împătimit al istoriei, nu ai cum să nu apreciezi și să nu vrei câteva astfel de piese în stil vintage.

Decorează-ți livingul cu o replică a unui iaht, avion sau mașină cu aspect antichizat, care vor da un aer retro întregii încăperi.

6. Tablouri decorative, un colț de artă în living

Tablourile sunt nelipsite din niciun decor, mai ales cele în stil vintage. Ele vin cu acel aer artistic incomparabil, dar și cu eleganța și șarmul caselor regale. Așa că nu trebuie să lipsească nici din căminul tău.

Alege tablourile cu rame subțiri, într-o singură culoare, dacă preferi designul simplu, sau îndrăznește să-ți decorezi pereții cu rame pline de ornamente, care ies în evidență. Orice alegi, o bună idee e să le asortezi la candelabrele şi sfeşnicele în stil vintage.

7. Un ceas vintage, pentru un decor clasic, dar autentic

Ceasul – clasic, dar totuși un element de decor atât de apreciat chiar și în ziua de azi. Avantajul cel mai mare e că se potrivește foarte bine în aproape orice stil de casă, așa că îi vei găsi rapid un loc și pe mobila ta, fie ea vintage sau modernă. Mereu un ceas rafinat bine lucrat va aduce cu el nostalgia vremurilor trecute.

8. Suportul de cărți, pentru biblioteca ta colectată din generație în generație

Dacă iubești designul de interior vintage, cu siguranță știi că o bibliotecă plină de opere adunate de-a lungul vieții tale, dar și a străbunicilor, constituie un element cheie într-un living.

Dar tot specific acestui stil este și decorul care rupe monotonia, așa că un suport de cărți, pe care să-l așezi în afara bibliotecii, va aduce acel ceva neașteptat.

În plus, vei avea și un nou obiect practic, care să te ajute la organizare, mai ales dacă ai prea multe cărți, cărora nu le mai găsești locul.

Obiecte decorative de inspirație vintage pentru dormitor

Dormitorul este spațiul ceva mai intim al casei tale, locul unde te relaxezi și desigur, vrei să fie decorat cât mai personal, să te reprezinte. Stilul vintage te încurajează să-l înfrumusețezi cu piese de mic mobilier, decorațiuni din lemn, acesorii retro de birou și piese de iluminat de inspirație vintage.

Nu uita nici de pernele sau draperiile cu texturi romantice, care dau culoare și căldură dormitorului.

dormitor-stil-vintage

Decorațiunile retro din lemn, pentru un dormitor confortabil

Decorațiunile din lemn sunt obiectele care transmit confort și relaxare, deci sunt foarte potrivite în dormitorul oricui. Fie că alegi un lemn lăcuit sau unul cu aspect învechit, fii sigur că astfel de obiecte decorative cuprind pe oricine îți trece pragul în povești fașcinante despre diferite epoci.

1. Cufărul de insiprație vintage, decorațiunea cheie a dormitorului tău

Un cufăr în stil vintage mereu va oferi acel aer nostalgic, dar plăcut. Așează-l lângă pat și păstrează-ți în el toate amintirile prețioase cu cei dragi. Va fi elementul cheie de decor, care aduce eleganță, dar și funcționalitate.

2. Machete și miniaturi, ca să ai pasiunile aproape

Dacă vrei să te înconjori de pasiunile tale zilnic, dormitorul tău trebuie să fie plin cu lucruri care spun ceva despre tine. Așa că, în funcție de hobbyurile tale, decorează-ți spațiul cu obiecte care să le reprezinte: reproduceri după celebre sculpturi, după oameni importanți din istorie, sau machete artistice.

Machetă Demi-dome – este potrivită dacă dacă te pasionează arta. Este o decorațiuni cu finisaje rafinate, care aduce cu ea o parte din frumusețea istoriei și merge de minune mai ales în dormitoarele elegante.

Decorațiunile în stil vintage pentru birou

Obiectele decorative de mici dimensiuni sunt cele mai potrivit pentru decorarea biroului. Ai din ce alege! De la lupe și busole decorative, care îți spun povești memorabile, până la instrumentele de scris retro, care te ajută să scrii altele și mai memorabile.

1. Lupele în stil vintage, pentru explorări în știință și istorie

Intră în lumea strămoșilor de acum mii de ani cu lupele în stil vintage. Nu sunt doar obiecte de decor deosebite, dar au și un rol practic pentru că te ajută la citirea hărților sau pentru repararea ceasurilor.

2. O ancoră decorativă retro, să te ancorezi în povești cu prietenii

O ancoră cu aspect vintage mereu va fi un element retro care va invita la povești cu tematică marină. Dacă ești un fan al valurilor, nu vei omite să ai pe birou un astfel de obiect, care te va îndemna să dai o fugă la mare sau să te relaxezi într-o călătorie cu barca în Deltă.

3. Busole retro, pentru un birou din timpuri străvechi

Dacă vrei ca biroul tău să insufle un aer vintage decorează-l cu încredere cu busole retro. Vor atrage admirație și îți vor transforma biroul într-unul rupt parcă din perioade străvechi.

4. Un jurnal medieval, relaxarea ta de weekend

Un birou vintage nu e pe deplin vintage, dacă nu e însoțit de un jurnal vintage, care amintește de perioadele dominate de scriitori și de intelectuali. Acesta mereu va fi o invitație la reflectat și la scris, pentru ca mai apoi să păstrezi cuvintele sub o formă decorativă deosebită.

5. Seturile de scris retro, decorațiunile artistice ale dormitorului

Seturile de scris retro reprezintă un obiect decorativ plin de rafinament, decupat parcă din timpuri regale. Alege tocurile deosebite cu pană de scris sau penițe de stilou, însoțite de călimare de cerneală, care vor fi o decorațiune unică a biroului tău.

Jocurile retro, care să anime decorul

Din niciun dormitor nu ar trebui să lipsească doza de distracție. Din fericire, jocurile retro pot fi folosite atât în momentele de relaxare, dar sunt și foarte ușor de integrat în decor atunci când nu le folosești. Alege-ți jocul preferat și asortează-l la atmosfera camerei tale.

Cele mai potrivite decorațiuni retro pentru bucătărie și baie

Dacă adori designul retro, sigur vrei ca toată casa ta să fie decorată astfel, inclusiv bucătăria și baia. Chiar dacă aceste încăperi sunt puțin mai dificil de decorat, pe lângă nelipsita oglindă retro sau plantele, care dau culoare, obiectele subtile, inedite, pot completa cu succes atmosfera.

bucatarie-stil-retro

1. Calendarul retro, decorațiune subtilă pentru bucătăriile vintage

În bucătările stil vintage unul din cele mai binevenite obiecte de decor este calendarul retro. Așează-l pe o măsuță separată de unde gătești, acolo unde obișnuiești să bei cafeaua dimineața, și sigur va mai anima atmosfera destul de statică din bucătărie.

2. Ceasul de perete pe vinil, un plus de artă

Ceasurile de perete pot constitui și ele un element de decor special pentru bucătărie sau baie. Alege modelele de ceasuri inedite create pe disc vinil, care îți conferă o fărâmă din vremurile când încă se asculta muzică pe vinil.

3. Tablourile, decorațiunile îndrăznețe pentru baie

Cine a spus că tablourile nu-și pot găsi locul și în baie? Chiar dacă sunt un element neobișnuit  în acest spațiu, ele reprezintă un detaliu apreciat în designul de interior vintage. Doar fii atent la plasarea lor: pune-le pe un perete gol, nu pe cel cu oglindă și nu încărca peretele cu mai mult de două, trei tablouri.

 

Unde găsești decorațiuni interioare vintage?

Din fericire, obiectele decorative retro se găsesc azi destul de des. Poți începe cu casa bunicilor, târguri vintage sau magazinele de decorațiuni interioare retro. Totuși, fii atent la calitatea lor și alege ce e mai potrivit gusturilor tale și se încadrează în atmosfera casei.

My Man te așteaptă fie în magazinul online, fie în showroom, pentru a descoperi colecția deosebită de decorațiuni retro, pe care le vei dori din prima clipă.

Un comentariu

  • Marius spune:

    Imi plac obiectele vintage, pe langa faptul ca sunt pline de rafinament, au si o incarcatura istorica. Nu se vor demoda niciodata, din contra, odata cu trecerea timpului devin mai valoroase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.